De Mercedes-AMG Project One is een 350kph beest van een hypercar

Dit is de Mercedes-AMG Project One hypercar. Een daarvan is het operatieve woord, omdat er op dit moment nog maar één prototype bestaat. Wanneer het in 2019 volledig wordt geproduceerd, worden er 275 gebouwd, met een minimumprijs van € 2.275 miljoen. Eigenaars zullen een auto ontvangen die de meest geloofwaardige claim maakt om Formule 1-technologie naar de weg te vertalen: de hybride aandrijving is afgeleid van de laatste drie iteraties van de Mercedes F1-motoren en maakt gebruik van dezelfde combinatie van 1,6-liter benzinemotor met turbocompressor en twin elektrische motoren die Lewis Hamilton op het werk bestuurt.

Het zou geen hypercar zijn zonder verbazingwekkende prestatie claims, en naar behoren beweert Mercedes-AMG dat de Project One 200 km / uur in minder dan zes seconden zal bereiken en maximaal 350 km / u haalt.

Dit mogelijk maken is een 500 kW F1-afgeleide V6-motor – opnieuw afgestemd op stationair draaien bij 1.100 tpm in plaats van 4.500, en naar schatting slechts 48.000 km levensduur – met vier elektromotoren.

Twee 120kW-motoren drijven de voorwielen aan; een derde is verbonden met de turbocharger om lag te verminderen, en een vierde direct gemonteerd op de aandrijfas. Samen bieden ze een niveau van thermische efficiëntie – d.w.z. de hoeveelheid energie in de brandstof die daadwerkelijk in beweging wordt gebracht – van 40 procent, iets wat Mercedes zegt is ongeëvenaard onder productieauto’s.

Er is een nieuwe achttraps transmissie ontwikkeld (die, in tegenstelling tot in F1, volledig automatisch of paddle-shift gestuurd zal zijn), en de auto zal gedurende 25 km alleen elektrisch kunnen werken. Door het gaspedaal af te zetten, wordt de benzinemotor uitgeschakeld en wordt alle aandrijving naar de elektromotoren verplaatst, en Mercedes verklaart dat het regeneratieve remmen tot 80 procent van de beschikbare energie opvangt.

Het meest onderscheidende kenmerk van de Project One is een centrale achtervleugel, een ander element dat direct van de baan is geleend. Het doel is om laterale stabiliteit toe te voegen in bochten; geïntegreerd in de achterzijde van de luchtinlaat boven, voegt het geen weerstand toe aan het voorwaartse profiel van de auto.

De luchtstroom rondom de auto wordt zo serieus mogelijk beheerd: uitgaande van de zich automatisch uitstrekkende front splitter wordt de warme lucht langs de zijkanten van de auto geleid door de ventilatieopeningen van de motorkap, waardoor koude lucht de luchtinlaat op het dak binnenkomt – nog een F1 afgeleid functie, en een noodzaak wanneer de motor met maximaal 11.000 tpm zal werken.

Binnenin kun je verwachten dat de zitpositie van de Project One iets meer vergevingsgezind is dan die van een F1-racer, maar niet zozeer. De stoelen zijn vastgezet, direct op het monocoque-chassis met carbon composiet geschroefd en in plaats daarvan worden aanpassingen gedaan aan het stuurwiel en de pedalen. (Net als bij een bepaalde race serie – hebben we dit genoemd?) Het langwerpige stuurwiel bevat een airbag en bedieningselementen om de rijmodi en de ophanging in te stellen, met een LED-uitlezing bovenaan om de toeren van de motor te tonen. In een zeldzaam interieur knipoog naar visueel theater krijgt de start / stop-knop een eigen roodomrande behuizing op de middenconsole.

Het dashboard – zelf een functioneel onderdeel dat het chassis stijfheid biedt – is uitgerust met twee tien-inch HD flatscreen schermen die de bestuurder op het juiste spoor kunnen brengen, maar omdat het een wegauto is, beschikt het ook over het COMAND infotainment systeem van Merc . Verwacht stemherkenning, 3D-kaarten en compatibiliteit met Apple Carplay en Android.

Een derde scherm met aluminium randen is geïntegreerd in het dak en vervangt de traditionele bestuurdersspiegel door een voeding van een camera aan de achterzijde. Elders is er een lichtgewicht aluminium ventilatiesysteem, en zelfs een opbergruimte met transparant deksel.