6 punten die je moet weten over het onderhoud van banden

Banden zijn een essentieel onderdeel van elke auto, ze houden je op de weg. Ze dragen het volledige gewicht van het voertuig en zijn belangrijk bij het leveren van tractie, remmen en het absorberen van elke botsing met obstakels. Veel automobilisten verwaarlozen of zijn niet goed thuis in het kopen van de juiste banden of het verzorgen van de banden die zij bezitten. Dit verhoogt het risico op ongelukken, aangezien versleten banden leiden tot een lage grip, vooral in de regen. Met dit gezegd te hebben zijn er hier 6 punten die je altijd in gedachten moet houden.   

1 Houd de banden goed opgeblazen

Over- of onder gepompte banden zijn een veelvoorkomende oorzaak van voortijdige en onregelmatige slijtage. Een juiste inflatie is ook belangrijk voor de algemene veiligheid tijdens het rijden. Overmatig opgeblazen exemplaren zullen rond het midden slijten en kunnen onder extreme omstandigheden tot uitbarstingen leiden. Degenen die te weinig opgepompt zijn, zullen de schouders dragen en het karkas belasten, waardoor de zijwand scheurt, de loopvlak scheiding en rits knipsels onder anderen.

Deze kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn, afhankelijk van waar en hoe je rijdt. De druk moet worden ingesteld in overeenstemming met het worst case scenario van het rijden, d.w.z. rekening houden met de zwaarste belasting en de slechtste wegtoestand.

2 Controleer regelmatig de rotatie en uitlijning

De positie van een band op een voertuig bepaalt hoe snel hij is. De voorbanden slijten bijvoorbeeld sneller rond de schouders omwille van bochten, terwijl de achterwielen rond het midden slijten. Achterbanden op vrachtwagens slijten ook sneller dan die aan de voorkant vanwege het laden en het lossen effect. Praat met een expert over de juiste rotatiecyclus om ze bijna in dezelfde mate te laten dragen.

3 Banden beschermen en beschermen uw auto

Je banden beschermen en beschermen je auto tegen elke hobbel en kuil in de weg, maar merk op dat het niet hun rubber is dat deze demping biedt; het is de lucht in hen die dit doet. Als een band zacht is, heeft uw auto minder demping, zodat u gemakkelijk onderdelen kunt beschadigen. Rijden op een lekke band kan betekenen dat je de riem buigt en zelfs een as breekt in extreme gevallen. In plaats van dit soort schade te riskeren, verander het voordat u gaat rijden of overweeg om uw auto naar een nabijgelegen reparatiewerkplaats of winkel te laten slepen.

4 Controleer de bandenslijtage

Dit is een eenvoudige en snelle veiligheidscontrole die iedereen zonder speciale hulpmiddelen of vaardigheden kan uitvoeren. Controleer de mate van slijtage en diepte van de loopvlakgroeven van de banden. Loopvlakken zijn belangrijk, omdat ze essentiële grip bieden, zodat u de controle behoudt, zelfs op natte wegen, en het risico op aquaplaning vermindert. Treadwear-indicatoren op hoofdloop groeven van 1,6 mm, waardoor het gemakkelijker wordt om loopvlak slijtage te identificeren.

5 Zorg voor een juiste wielbalans.

Dit zal de slijtage en spanning op uw banden verminderen. Zonder correcte uitbalancering kan het voertuig trillen wat leidt tot spanning en scheuring van vitale bewegende delen zoals kogellagers, ophanging en stuursysteem. Zorg ervoor dat uw banden correct zijn uitgebalanceerd wanneer u nieuwe banden koopt of een band vervangt. Dit moet gedaan worden met de hulp van een professional.

6 Controleer de ventielen en doppen van de banden.

Bandventielen en doppen zijn essentiële onderdelen van een band, ondanks hun kleine formaat. Omdat kleppen van rubber zijn, kunnen ze scheuren en barsten. Controleer ze regelmatig om te controleren of hun integriteit intact is. U moet ook niet rijden voordat u ervoor hebt gezorgd dat de doppen goed vastzitten om de onopgemerkte lekken te elimineren die uiteindelijk leiden tot te lage spanning.

Banden moeten goed worden onderhouden.. Net als de meeste auto-onderdelen, nemen banden af ​​naarmate de tijd vordert en blijven ze doorgaan, maar de juiste zorg en gebruiks praktijken kunnen de snelheid van deze afschrijving vertragen, zodat u ze langer kunt gebruiken.