3 tips om je te helpen de bandenmaat voor je auto uit te zoeken

Het is absoluut noodzakelijk dat je weet hoe groot je banden zijn als je een weloverwogen aankoop van banden wilt doen. Vaker wel dan niet, kun je eenvoudig de fabrieks-bandenmaat van je auto in de gebruikershandleiding vinden.

Of je kunt ook zoeken naar de details op het deksel van de handschoenenkast, aan de rand van het bestuurdersportier of aan de binnenkant van het brandstof luik.

Er zijn echter een aantal belangrijke factoren, of eigenlijk termen, waarmee je bekend moet zijn als je de juiste band voor je auto wilt kiezen.

Je moet bijvoorbeeld de breedte van de band, de hoogte-breedteverhouding tussen de hoogte en breedte van de band, de wieldiameter, de belastingsindex van de band, de snelheidsclassificatie en de modder en sneeuw beoordelen.

Tip 1: Voertuigtype

Niet alle banden zijn hetzelfde gemaakt en de grootte van de banden op uw voertuig is grotendeels afhankelijk van het model van je voertuig. Van bestelauto’s kunnen bijvoorbeeld een breedte van 275 millimeter hebben, terwijl een normale vierdeurs sedan een breedte van 215 millimeter kan hebben.

Er moet echter op worden gewezen dat grotere banden niet noodzakelijkerwijs samenhangen met grotere voertuigen. Veel mensen hebben de neiging om ook voor esthetische doeleinden grotere banden te installeren.

Tip 2: Dus, waar moet je voor kiezen, grotere banden of kleinere?

Natuurlijk speelt de maat van de band een belangrijke rol bij het toevoegen aan het algehele uiterlijk van een auto. Maar ze kunnen ook van invloed zijn op de prestaties.

Kleinere banden bieden bijvoorbeeld stillere ritten en betere slagvastheid op oneffen oppervlakken. Er is ook minder risico op aquaplaning op kleinere banden.

Grotere banden geven betere grip, betere remprestaties en betere bochten. Nadeel is dat grotere banden sneller slijten. Het is begrijpelijk dat kleinere banden ook goedkoper zijn dan grotere banden.

Bij het kiezen van een band, is het niet raadzaam om te kiezen voor een band die kleiner is dan de originele band van uw auto. Het is altijd raadzaam om een ​​expert te raadplegen als u banden wilt installeren die groter of kleiner zijn dan de originele bandenmaat van het voertuig.

Tip 3: Voorwaarden waar je over moet weten

Om de juiste bandenmaat te vinden, moet je de zijwand van je band controleren op een reeks nummers.

De nummers geven verschillende belangrijke factoren aan, waaronder het type band (of het nu gaat om een ​​band voor personenauto’s of om een ​​lichte vrachtwagen band), bandbreedte, beeldverhouding, constructie van de band, velgdiameter, belastingsindex van de band (geeft de lading aan capaciteit van de band) en snelheidsclassificatie.