Als je over banden weet, ben je een fan van Nokian Tyres. Het Finse bedrijf is bijna een cult-klassieker in het Verenigd Koninkrijk, dankzij een extreem sterk assortiment voor alle seizoenen en winterbanden. Met de nieuwe Nokian PowerProof en WetProof hoopt Nokian die prestaties uit te breiden tot zijn assortiment zomerbanden. Nokian PowerProof Ongeveer vijf jaar geleden bracht Nokian Tyres de line-touringband en zLine UHP-band uit die het gevecht aangingen met premiumfabrikanten zoals Michelin, Goodyear en Continental. Het Line-assortiment bestond uit capabele, afgeronde zomerbanden die uitstekende grip op nat wegdek en handling leverden. Helaas is de concurrentie de afgelopen vijf jaar opgeschoven en had het Nokian-zomerseizoen dat niet. Tot nu. De twee nieuwste banden die het bedrijf zojuist heeft uitgebracht, het Nokian WetProof in het premium toerensegment, en de Nokian PowerProof in het segment van de ultrahoge prestaties / maximale prestaties, beloven dat gevecht terug te nemen naar de huidige marktleiders, zoals de Michelin Pilot Sport 4. Ontwikkeling Om deze volledig nieuwe banden te ontwikkelen, is Nokian teruggegaan naar de tekentafel. Eerst onderzochten ze een breed scala aan bandenklanten in heel Europa om de belangrijkste eigenschappen van de nieuwe band te vinden, en ontdekten dat natte en droge grip, stabiliteit, lage slijtage en laag geluidsniveau de hoogste prioriteit hadden voor de meerderheid van de bestuurders.

De nieuwe banden zijn al vier jaar in ontwikkeling en na talloze uren computersimulatie, meer dan 130 prototypepatronen en meer dan een miljoen kilometer wegtesten hebben Nokian Tyres er vertrouwen in dat de nieuwe WetProof en PowerProof opnieuw toonaangevend zullen zijn. Om de gestelde doelen te bereiken, hebben beide nieuwe banden wat Nokian het ‘veiligheidsconcept voor twee zones’ noemt. Dit verdeelt het loopvlak in een buitenste “krachtzone” die uitstekende grip en stijfheid biedt voor het nemen van bochten, waarbij het binnenste gedeelte van de band de “natte veiligheidszone” is, waardoor de band in contact blijft met de weg en goed vastpakt, onder alle omstandigheden. De krachtzone omvat een nieuw schouderprofiel, stevige loopvlakblokken en een schuin gegroefd ontwerp zorgen ervoor dat de band een uitstekende grip en stuurnauwkeurigheid levert, terwijl de interne natte veiligheidszone een nieuw loopvlakontwerp en gepolijste groeven heeft voor snelle waterafvoer. Impressies en tests rijden Om het nieuwe WetProof en PowerProof te testen, werd Tire Reviews uitgenodigd in Zuid-Portugal, naar het ongelooflijke circuit van Portimao. Helaas was er overdag geen vergelijkingsband beschikbaar, dus de rijprestaties van de twee nieuwe bandenpatronen zijn beperkt, maar de PowerProof bleek een uitstekende mix van rust, comfort en stuurprecisie te hebben wanneer er op een gevarieerd wegtraject wordt gereden met een Mercedes E-klasse, allemaal met een uitstekende stuurreactie en grip als je hard op de weg bent geduwd, met behulp van een zware, krachtige Audi RS5.

Beide nieuwe banden zijn ook onafhankelijk getest door TUV SUD. De PowerProof werd getest tegen de Continental Sport Contact 5, Dunlop SportMaxx RT2, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3, Michelin Pilot Sport 4 en Pirelli P Zero PZ4 SC en de WetProof getest tegen Continental Premiumcontact 5, Dunlop Sp Fast Response, Goodyear Efficientgrip Performance, Michelin Primacy 4, Pirelli Cinturato P7. Beide banden verslaan het gemiddelde van de concurrenten in droog en nat remmen, subjectieve droge en natte handling en interieurgeluid (TUV rapport 713135118 voor volledige details) Conclusie Al met al is dit een veelgevraagde en opwindende update voor het Nokian-assortiment zomerbanden en de twee nieuwe banden hebben een enorm potentieel. Tire Reviews zal volgend jaar een 19 “-bandentest uitvoeren en de nieuwe Nokian PowerProof zal vrijwel zeker worden opgenomen! De Nokian PowerProof is aanvankelijk verkrijgbaar in 51 maten van 17 tot 20 inch, en de kleinere WetProof 46-maten van 14 tot 20 inch. Beide banden zullen in het voorjaar van 2019 beschikbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *