20 Interessante feiten over Porsche

Porsche is een van de meest gerenommeerde automerken, die zijn weg vond naar de top van de autowereld, eervol de naam dragen van zijn maker, Ferdinand Porsche. Het legendarische Duitse en Oostenrijkse merk heeft een complexe en rijke geschiedenis die kort wordt aangeraakt door onze korte recensie.

1

Ferdinand Porsche is de wereldberoemde auto-ontwerper en een ingenieur. Hij werd geboren op 3 september 1875 in de stad Mafersdorf, Oostenrijks-Hongaarse rijk (tegenwoordig Vratislavice nad Nisou, Tsjechië).

2

Al van kinds af aan was het duidelijk dat de jonge Ferdinand technisch gezien geneigd was. Elke burger van Mafersdorf was getuige van zijn talent toen hij op 15-jarige leeftijd zijn eerste energie generator bouwde. Op die dag was de elektrische gloeilamp het meest geavanceerde stuk techniek dat een gewone persoon zou kunnen vinden. Blijkbaar, voordat Ferdinand zijn aangepaste generator had gebouwd, had alleen de stadsburgemeester elektriciteit in zijn huis.

3

In 1900 creëerde Ferdinand, tegen die tijd een medewerker van de Lohner Company, een elektrische auto onder de naam Lohner-Porsche. Dit voertuig werd een sensatie op het autosalon van Parijs dankzij het ingenieuze ontwerp (compacte elektromotoren waren verborgen onder de voorwielnaven). De volgende ochtend werd de 25-jarige Ferdinand beroemd wakker.

4

Nog een merkwaardig feit uit de automobiel carrière van Ferdinand Porsche: de bekende constructeur werkte vroeger als een persoonlijke bestuurder van de prins van Hongarije en Bohemen, aartshertog Franz Ferdinand.

5

Ferdinand Porsche richtte op 6 maart 1931 zijn eigen bedrijf op in Stuttgart, Duitsland. Tegenwoordig is de volledige naam van het bedrijf Dr. Ing. h. c. F. Porsche GmbH (Duits: Doktor Ingenieur honoris causa Ferdinand Porsche Aktiengesellschaft). Het Duitse bedrijf ontwikkelt auto’s en motorfietsen, maar ook alle soorten motoren.

6

In 1934 ontving Porsche een bevel van de Duitse regering om een ​​eenvoudige en betaalbare auto te ontwikkelen die gemakkelijk in serie geproduceerd kon worden. Slechts een jaar later introduceerde Porsche het eerste prototype van “People’s Car” (Duits: Volkswagen), dat later wereldberoemd werd onder de naam VW Beetle.

7

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Ferdinand Porsche en zijn bedrijf betrokken bij de ontwikkeling van militair materieel. Het bekendste exemplaar is de Tiger (P) ook wel bekend als “Porsche Tiger”, een versie van de beroemde Duitse zware tank Tiger. De Duitse regering vroeg twee bedrijven, Porsche en Henschel om hun ontwerpen voor de nieuwe zware tank in te dienen. Uiteindelijk bleek het prototype van Henschel superieur. Deze variant werd goedgekeurd voor massaproductie en betrad Europese en Afrikaanse slagvelden als een geduchte Tiger I-tank. Porsche sluit het project echter niet en produceert in totaal vijf van die machines, waarvan er één een actie als een commandovoertuig zag. Porsche verbeterde zijn prototype verder en gebruikte het uiteindelijk als basis voor het andere project. Het chassis van Tiger (P) werd later gekozen als basis voor een nieuwe Duitse zware tank vernietiger Ferdinand, die vernoemd was naar zijn ontwerper Ferdinand Porsche.

8

De allereerste personenauto van het bedrijf werd ontwikkeld in 1939. De Porsche 64 werd de basis voor alle toekomstige modellen, ondanks het feit dat slechts drie van die voertuigen ooit de fabriek verlieten.

9

In tegenstelling tot de meeste autofabrikanten, verbeterde Porsche zijn technologische uitmuntendheid met elk volgend model. Dit resulteerde niet alleen in meer comfort en bruikbaarheid, maar ook in verbluffende resultaten tijdens het racen. Typisch, Porsche bouwde twee wijzigingen van hetzelfde automodel: weg-legale en race-variant.

10

De Porsche 356 werd gelanceerd in 1948. Het was de eerste productie-auto van Porsche. Dit voertuig was een voorloper van de legendarische sportwagen Porsche 911. Beide auto’s hadden een vergelijkbare lay-out, namelijk tweedeurs achterwiel aangedreven voertuigen. Het bedrijf bood een optie om te kiezen tussen een stijve of opklapbare top voor beiden. In totaal werden er meer dan 76.000 van Porsches 356 geproduceerd. Wat is verbijsterend is het feit dat meer dan de helft van hen hebben overleefd tot op de dag van vandaag en nog steeds functioneren.

11

Ferdinand Porsche overleed op 75-jarige leeftijd aan een hartfalen in Stuttgart. Op het moment van deze tragische gebeurtenis was Ferdinand ‘Ferry’ Anton Ernst Porsche, een zoon van de legendarische constructeur, al CEO geweest van Dr. Ing. h. c. F. Porsche GmbH voor vele jaren. Na het verlaten van de functie van CEO was Ferdinand Porsche adviseur en consultant voor zijn zoon.

12

Interessant genoeg begon het Duitse merk zijn officiële logo pas in 1952 actief te gebruiken nadat het merk de Amerikaanse markt betrad. Eerder placht het bedrijf gewoon een inscriptie “Porsche” op de kappen van zijn auto’s te stempelen.

13

De legendarische Porsche 911 werd voor het eerst aan het publiek voorgesteld op de International Motor Show in 1963. Merkwaardig genoeg werden de beroemde auto’s gepresenteerd onder de andere naam, Porsche 901. Peugeot bleek echter de rechten voorbehouden aan de modelnaam, bestaande uit drie cijfers met in het midden een nul. Daarom is de nul gewijzigd in één en is het model op de markt gekomen onder de naam Porsche 911.

14

Gedurende 50 jaar hebben Porsche-voertuigen meer dan 28.000 overwinningen behaald in verschillende categorieën van snelheidsracen! Een andere autofabrikant kan alleen maar dromen van zo’n verbluffend succes in de autosport.

15

Gedurende de gehele geschiedenis van Porsche heeft het bedrijf meer dan 3.750 nationale en internationale octrooien verkocht.

16

Tweederde van alle geproduceerde Porsche-auto’s is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Bovendien zijn ze bijna allemaal nog steeds operationeel. En dat, mijn vrienden, is wat we de legendarische Duitse kwaliteit noemen!

17

De Porsche Panamera ontving zijn naam dankzij de succesvolle uitvoeringen van het Porsche-team in de Carrera Panamericana-race.

18

De Porsche 904 Carrera GTS 1964 is een legendarische auto, wat blijkt uit de specificaties. Het heeft een hoogte van slechts 1067 mm. Het heeft een gewicht van 640 kg en een vermogen van 210 h / p, en de verhouding tussen vermogen en massa is 330 h / p per ton gewicht. De Porsche 904 is een echt uitstekend voertuig, zelfs volgens de huidige normen. Het kan gemakkelijk concurreren met moderne supercars.

19

De Porsche Cayenne, het commercieel meest succesvolle model van Porsche, is vernoemd naar de stad Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana. Bovendien is Cayenne een soort rode peper, ook wel bekend als de Guinea-specerij, de koehoornpeper en de roodgloeiende chili-peper.

20

De Porsche 911 heeft een van de meest herkenbare ontwerpen in de wereld van supercars. Het heeft een continue ontwikkeling doorgemaakt, hoewel het basisconcept weinig is veranderd. De opvallende visuele stijl en technologische uitmuntendheid zijn al 48 jaar constant gebleven. Bovendien is dit model de meest in serie geproduceerde luxe supercar ter wereld.